Waarom ik voor yin yoga koos of het mij koos... - Verbinding in beweging

Waarom ik voor yin yoga koos of het mij koos…

Als je me 15 jaar geleden zou verteld hebben dat ik ooit helemaal weg zou zijn van yin yoga, dan had ik je voor gek verklaard. Want dat was iets wat echt niet bij me paste. Of dat dacht ik toen toch. 

More...

Mijn leven zag er toen helemaal anders uit. Ik was vooral bezig met overleven, zorgen dat alle bordjes in de lucht bleven. Dus altijd bezig, van de ene job naar de andere hollen, iedereen plezieren & dus ook ver over mijn grenzen (laten) gaan.  Tijd nemen voor mezelf & te luisteren naar wat ik nu echt nodig had, zat er niet in. Ik liep er liever van weg, want dat altijd bezig zijn, was een vlucht weg van mezelf. Het was een patroon wat ik van thuis had meegekregen. Het werd me met de paplepel ingegoten. Even rusten werd aanzien als lui zijn & dat etiket wou ik liever niet opgekleefd krijgen.

En toch waren mijn ouders & zelfs mijn grootmoeder al bezig met yoga. Een andere vorm, want yin yoga bestond toen helemaal nog niet & het yoga-aanbod was toen veel beperkter. Toen sprak het me helemaal niet aan. Jaren later besloot ik het toch een kans te geven & volgde ik enkele lessen. Al had ik beter naar mijn buikgevoel geluisterd. Ik moest me er naartoe slepen want deze vorm lag me helemaal niet. Ik werd er nog onrustiger van dan ik al was. Dus dat was geen lang leven beschoren. 

Mijn allereerste passie

Gelukkig kon ik wel mijn ding kwijt in dans. Want dit loopt letterlijk als een rode draad door mijn leven. Er passeerden heel wat dansstijlen zoals klassiek ballet, jazz dans, oriëntaalse dans, salsa, Afrikaanse dans en heel recent ook authentiek movement. Vooral Afrikaanse dans werd mijn passie. Heerlijk veel expressie & interactie met de muzikanten. Want live muziek heeft toch nog net dat ietsje meer, toch zodra je over die drempel stapt dat er iemand naar je kijkt.

Eigenlijk ook weer iets heel actief & naar buiten gericht. Ik noemde het wel eens al lachend "mijn therapie". Want ook expressie had ik nodig om mezelf uit te drukken & te laten zien aan anderen. Het leerde me alleszins heel veel over mezelf. 

Alhoewel dit nu even op een lager pitje staat, volg ik het Afrikaanse dansaanbod nog steeds op de voet & kijk ik uit naar goede workshops. Want met de jaren word ik ook hier steeds kieskeuriger.

Mijn eerste contact met yin yoga

En toen kwam yin yoga op mijn pad. Ik leerde het kennen in het fitnesscentrum waar ik een abonnement had. Het kwam op een moment dat ik voelde dat mijn lichaam meer nood kreeg om gehoord te worden. Alhoewel het toen nog redelijk aan de oppervlakte bleef, werd er toch een zaadje gepland & ging ik ook thuis aan de slag met filmpjes op YouTube. Wellicht heeft dit mijn bore-outcrash nog even verder uit gesteld.

Deze zorgde ervoor dat ik toch naar binnen "moest" gaan. Dat toch alle lagen & pantsers dienden afgepeld te worden. Ik voelde dat beweging me meer bracht dan praten. Misschien niet onlogisch als Graves-patiënt*. Dat ik met mijn lichaam - zonder woorden - zoveel meer kon vertellen. Ook al is dit juist veel kwetsbaarder aangezien je je niet kan verstoppen achter je woorden & je lichaam nooit liegt.  

Nood aan meer verdieping

Sowieso had ik na mijn crash even geen energie meer voor dans. Mijn lichaam had immers nood aan rust. En dus greep ik terug naar yin yoga. Alleen volstonden de YouTube filmpjes niet meer. Ik had nood aan meer verdieping zodat ik nu echt naar binnen kon gaan & kon ontdekken wie ik echt was. Ik wou de achtergrond van yin yoga kennen zodat ik voor mezelf nog dieper kon gaan. En uiteraard speelde mijn honger naar kennis ook een rol 😉

Gelukkig vond ik enkele opleidingen bij een inspirerende vrouw zodat mijn verlangen werd ingevuld. Ook wekelijkse lessen werden terug ingepland zodat ik me verder kan laten inspireren oa voor mijn dagelijkse practice. Hiervoor voel ik wat ik nodig heb zodat ik mijn sessie hierop kan afstemmen. Zo ga ik elke dag een beetje verder in mijn proces & worden al die lagen rustig afgepeld. Ik voel hoe dit me rust geeft & dichter bij mezelf brengt. 

Wil je graag zelf ervaren hoe beweging je - op een veilige manier - dichter bij jezelf kan brengen? Dan nodig ik je heel graag uit voor een gratis inspiratiegesprek.  

* Gaves-Basedow is een auto-immuunziekte van de schildklier waardoor deze te snel werkt & teveel schildklierhormonen aanmaakt met verschillende lichamelijke gevolgen.
De schildklier ligt in je keel & is dus verwant met je keelchakra die staat voor communicatie.

Liesbet Selleslags
 

Het is mijn missie om je te helpen om te leven vanuit je natuurlijke vrouwelijke energie & je voluit vrouw te voelen. Hiervoor nodig ik je uit om terug contact te maken met je lichaam. Meer bepaald met je bekken, buik & billen, het centrum van je vrouwelijkheid.

>